Maaltijdbezorgers die in Nederland voor Deliveroo werken, zijn werknemers en geen zelfstandige ondernemers. Dat concludeert de advocaat-generaal in een advies aan de Hoge Raad. Lagere rechtbanken bestempelden de maaltijdbezorgers eerder ook al als werknemers, maar Deliveroo ging reeds verschillende keren tegen die uitspraken in beroep.

Zowel de kantonrechter als het hof oordeelden dat de Deliveroo-bezorgers werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst. De bezorgers verrichten volgens de wettelijke omschrijving van de arbeidsovereenkomst hun arbeid ‘in dienst van’ Deliveroo, zo oordeelde het hof. Het bezorgwerk behoort tot de kernactiviteiten van Deliveroo, wat wijst op een gezagsverhouding. Ook heeft Deliveroo de mogelijkheid tot controle van het werk.

Deliveroo stelde beroep in tegen de uitspraak van het hof. De advocaat-generaal volgt nu echter de redenering van de eerdere uitspraken. Net als het hof vindt de A-G dat een contractsbepaling van Deliveroo waarin staat dat de maaltijdbezorger vrij is om zich te laten vervangen, niet betekent dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dat geldt ook voor de contractuele vrijheid van de bezorger om te werken wanneer hij of zij dat wil.

De uitspraak van de Hoge Raad staat op de rol voor 23 december. De hoogste rechter in dit soort zaken is vrij om het advies van de advocaat-generaal al dan niet te volgen.

Heeft u vragen over het arbeidsrecht? Neem gerust contact op met een van onze advocaten.

 

Bron: Nieuwsblad Transport

7 juli 2022