Supermarktketens Plus en Coop willen fuseren. Hierdoor ontstaat de op twee na grootste in supermarktformule van Nederland, met 550 winkels en een omzet van 5 miljard euro. De combinatie zal door gaan onder de naam Plus. De naam Coop verdwijnt.

Deskundigen verwachten dat de fusie niet het einde is van de schaalvergroting in de sector. De grote supermarktketens maken gebruik van sterk gerobotiseerde distributiecentra en de achterliggende ict houdt de voorraad per winkel in de gaten. Dergelijke investeringen zijn bijna onmogelijk voor kleine supermarktketens.

Naast blauw en geel krijgt Nederland nu ook een grote groene supermarktketen; niet alleen omdat het logo en merknaam groen zijn, maar ook omdat Plus al jaren wordt uitgeroepen tot meest duurzame supermarkt van het land.  

Door de krachtenbundeling ontstaat een nieuwe coöperatie. Het fusiebedrijf krijgt één geïntegreerd kantoor in Utrecht. De voorgenomen fusie is onder voorbehoud van instemming van de ledenraad van Coop en de algemene ledenvergadering van Plus. Bovendien is goedkeuring door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vereist. Naar verwachting is de fusie begin 2022 afgerond.

 

Heeft u vragen over het ondernemingsrecht? Neem gerust contact op met een van onze advocaten.

 

Bron: AD

9 september 2021