In 2017 werd het stofje ‘fipronil’ bekend bij de meeste Nederlanders. Grote supermarktketens moesten eieren en kippenvlees uit de handel nemen, aangezien deze producten de insecticide fipronil konden bevatten. Fipronil is een middel dat gebruikt kan worden tegen bloedluis; een ziekte die veel voorkomt bij legkippen. Het gebruik van fipronil is echter enkel toegestaan voor de bescherming van bepaalde gewassen. Het gebruik is uitdrukkelijk niet toegestaan om de legkip te beschermen tegen bloedluis.

De werkzaamheden van Chickfriend en Chickclean zien op het reinigen van kippenstallen. In deze hoedanigheid namen zij het stalreiniginsproduct ‘Dega-16’ af bij een Belgische onderneming. In Dega-16 zat echter fipronil vermengd. Chickfriend en Chickclean gebruikten Dega-16 om de stallen te reinigen, waarna eieren en kipproducten uit de handel werden genomen. De benadeelde pluimveehouders hebben hierop Chickfriend en Chickclean aansprakelijk gesteld voor de geleden schade.

Op 20 mei 2020 oordeelde de rechtbank dat Chickfriend en Chickclean aansprakelijk worden gehouden voor de schade van de pluimveehouders. Volgens de rechtbank is bewezen dat Chickfriend en Chickclean bewust Dega-16 gebruikten, dit terwijl zij wisten dat fipronil in Dega-16 was verwerkt. In een schadestaatprocedure zal de specifieke schade, die Chickfriend en Chickclean moeten vergoeden, worden bepaald.

Heeft u vragen over deze uitspraak of heeft u advies nodig? Of heeft u andere aansprakelijkheidsrecht gerelateerde vragen? Neem dan gerust contact op met een van onze advocaten.

 

Bron: Rechtspraak.nl