Op 19 februari 2025 hebben de landen van de Europese Unie een principeakkoord bereikt over een nieuw sanctiepakket tegen Rusland (het 16e). Op 24 februari heeft de Europese Unie dit pakket aangenomen en is het in werking getreden. Om omzeiling tegen te gaan, gelden alle hieronder genoemde sancties óók tegen Wit-Rusland. Hieronder staan per categorie de belangrijkste voorgenomen regels.
Uitbreiding sanctielijsten
Er waren al verschillende lijsten voor personen en bedrijven die bepaalde specifieke sancties oplegden, zoals een bevriezing van alle tegoeden en een verbod om naar de Europese Unie te reizen. Aan deze lijsten zijn nieuwe personen en bedrijven toegevoegd. In totaal gaat het om bijna 100 toevoegingen. Daarnaast worden 74 extra schepen onderworpen aan sancties. Het gaat dan vooral om oude schepen die waarschijnlijk gebruikt worden bij het transport van olie. Zij kunnen nu veel moeilijker aanleggen in internationale havens en ook wordt het lastiger om een verzekering af te sluiten. Ook entiteiten die ondersteunen bij het exploiteren van onveilige olietankers kunnen nu geconfronteerd worden met sanctieregels.
Handelsbeperkingen
Er zijn opnieuw goederen toegevoegd aan de lijst van de zogenoemde ‘goederen voor tweeërlei gebruik', ookwel ‘dual use-goederen’. Dit zijn goederen die zowel militair als niet-militair gebruikt kunnen worden, zoals bootjes. Over goederen voor tweeërlei en de sancties daarop gebruik schreven wij eerder al. De nu opgenomen goederen zien met name op software, videogame consoles, machines die gebruikt kunnen worden door de wapenindustrie en stoffen voor het maken van chemische producten. Daarnaast zijn enkele uitzonderingen op de sancties ten aanzien van goederen voor tweeërlei gebruik verder aangescherpt.
Daarnaast komt er een algeheel importverbod op aluminium uit Rusland. Dit jaar mag er nog maximaal tot 80% aluminium ingevoerd worden uit Rusland ten opzichte van vorig jaar. Na deze termijn mag er helemaal geen Russisch aluminium meer ingekocht worden.
Er zijn nieuwe beperkingen opgelegd aan de handel in bepaalde mineralen, chemicaliën, staal, glas en vuurwerk. Deze kunnen namelijk voor specifieke militaire doelen worden gebruikt. Het gaat hier om verdergaande beperkingen: er waren eerder al sancties van toepassing op deze goederen.
Transport
Bedrijven die hun core-business hebben in het wegvervoer, mogen voor niet meer dan 25% in Russische eigendom zijn.
Vliegtuigmaatschappijen die niet in de EU of Rusland gevestigd zijn maar wel binnenlandse vluchten in Rusland uitvoeren, kunnen op een aparte sanctielijst geplaatst worden. In dat geval mogen zij niet meer in Europese landen vliegen.
Financieel
Er zijn 3 nieuwe banken aangewezen met wie Europese partijen in het geheel geen zaken meer mogen doen. Daarnaast mogen 13 financiële instellingen geen speciaal berichtenverkeer meer aanbieden. Ook is de lijst met crypto-aanbieders waarmee geen zaken meer mee mogen worden gedaan uitgebreid.
Infrastructuur
Europese bedrijven mogen niet langer bouwwerkzaamheden verrichten in Rusland. Daarnaast komt er een volledig transactieverbod op bepaalde infrastructurele projecten, zoals vliegvelden in de buurt van Moskou en havens aan de Kaspische Zee.
Energie
Het is niet langer toegestaan om Russische olie (tijdelijk) op te slaan in havens binnen de EU. Het opslagverbod geldt óók als wel wordt voldaan aan het prijsplafond en de olie een ander land als eindbestemming heeft. Verder wordt het systeem dat eerst enkel gold voor Russische LNG-projecten nu ook van toepassing op projecten die zien op ruwe olie. Daarnaast komt er een exportverbod op het gebied van software die verband houdt met export, levering of provisie van olie en gas naar Rusland.
Media
8 mediabedrijven verliezen hun Europese uitzendlicentie. Dit betekent dat zij al hun activiteiten moeten staken.
Bezette gebieden
Naast de hierboven al beschreven sancties, zijn extra beperkingen aangenomen tegen (de Russische bezetters van) bepaalde bezette gebieden. Het gaat dan over onder meer de Krim, Sevastopol, Donetsk, Kherson, Luhansk en Zaporizhzhia.
Persbericht
Het volledige persbericht betreffende het 16e sanctiepakket kunt u lezen op de website van de Europese Commissie.
Meer weten?
Heeft u een vraag met betrekking tot sancties op Rusland? Of heeft u een andere juridische vraag? Neem dan gerust contact op met advocaat John Wolfs, die ruime ervaring heeft op het gebied van sancties, internationale handel en ondernemingsrecht.
Comments